Interviu Comunitati Sustenabile - Andra Ivanus

Relatati pe scurt in ce au constat reusitele si esecurle enumerate mai sus.

  1. Diferența modului de gândire dintre inițiatori și localnici a dus la lipsa unei colaborări directe, și pierderea motivației inițiale.
  2. constructiile de pamant (lut, cob, baloti paie) realizate au daramat prejudecati legate de asocierea lor cu saracia si inapoierea, au generat relatii de prietenie trainice intre oameni de varste si medi diferite, ofera o alternativa la constructiile conventionale (nesanatoase) si pot fi realizate fara indatorarea pe viata la banca. O casa de cob este o casa mangaiata care a preluat energia ta, satisfactia de a locui intr-o casa facuta de tine nu poate fi echivalata. Fiind realizata din materiale locale si naturale impactul asupra mediului este minim, casa este doar un strat in ecosistem.
  3. Cea mai mare reusita este reuniunea cu natura. Nu consideram ca avem vreun esec.
  4. esecuri au fost la inceput, nu era nici macar drum de picioare, nu era apa, am mers 4 ani dupa apa la izvor 2 km,pe jos, si iarna prin nameti, cu cat am fost mai multi ajutorul a venit de peste tot din lume, am reusit tot, am pus la punct 4 ha de teren din spini,l-am facut arabil, am pus pomi fructiferi, am extins permacultura, avem legume si fructe cu tonele, avem centru de meditatie unde vin oameni din toata lumea. ne intelegem bine si cu primaria, ne-a chemat Ciorbea,pe vremea lui, credea ca suntem o secta, dar am mers ai am vorbit cu ei si si-au dat apoi seama ca suntem altceva, ne-au lasat in pace.
  5. Reusitele se vad pretutindeni in comunitae, aceasta crestse in permanenta, cateodata mai rapid cateodata mai incet. Deasemenea devine din ce in ce mai independenta, apa este din surse proprii filtrata cu ajutorul plantelor, electicitatea deasemenea.
  6. a. A funcțioant doar pentur o categorie de oameni, mai precis cei direct interesați; nu am atras public neapărat nou b. Funcționează bine aproape mereu, însă oboseala și tensiunea își spun cuvântul. Suntem deshiși și știm să comunicăm, ceea ce ne ajută să trecem cu brio peste intemperii c. Financiar ne descurcăm greu, bazându-ne doar pe donații de la cei e rezonează cu noi; social, abia acum începem să scoatem capul în lume d. Ne-am dori mult mai multe și suntem mereu motivați să vrem mai mult; ne supără și frustrează mințile înguste ale oamenilor e. Pentru mediul înconjurător luptăm în principal și am avut multe proiecte pe temas asta, majoritatea din ele de real succes. Am înaintat de la petiții și procese, la acțiune fizică, pe teren.