ANKETA ORATORIJSKIH VODITELJEV NOVOMEŠKE ŠKOFIJE

Kakšno mesto ima projekt oratorij v vaši župniji? Kako ste z njim zadovoljni? Kako pogosto se srečujete, organizirate še kakšno dejavnost poleg oratorija?

  1. Projekt oratorij je v naši župniji skoraj lahko rečem eden osrednjih projektov, saj vsako leto privabi okoli 130 otrok, kar je zelo lepa številka. Oratorij je vsako leto zelo natančno načrtovan in vanj je vloženo veliko dela ne samo iz strani animatorjev temveč tudi iz strani sester, ki prevzemajo vodilno vlogo pri organizaciji, prav tako pa so v projekt vključeni vsi župniki vključenih župnij. Srečanja za oratorij se pri nas začnejo nekje aprila (animatorji smo nekoliko omejeni s časom, saj pripravljalno skupino tvorijo predvsem študentje). Nekaj intenzivnih srečanj pripravljalne skupine je namenjeno sami pripravi, zbiranje idej, ponovna evalvacija prejšnjega oratorija, ideje, brainstroming,..skratka nekaj intenzivnih srečanj, kjer se razporedijo naloge, nato pa se vključujejo še ostali animatorji, ki jim dodelimo naloge. Skupna srečanja potekajo tudi nekje od aprila, maja dalje in sicer gre za celodnevna srečanja, kjer se obravnava oratorijska vsebina in pripravlja vse potrebno za delavnice, igre, banse itd. Skratka, nujna je vključenost vseh akterjev in se od nas tudi zathteva več kot polovična udeležba na teh srečanjih, saj le tako lahko delujemo kot nek usklajen tim. V Šmihelu poteka srečanje animatorjev (oz. kot nekakšen verouk, kjer so člani le tega ponavadi tudi animatorji na oratoriju) že od oktobra. Gre za petkova srečanja kjer se večinoma pogovarjamo, se pa organizira tudi različne dejavnosti. npr. adventne delavnice, bralne urice za najmlajše, slomškovo bralno priznanje, otroški, mladinski in odrasli pevski zbor ipd. in otroci, ki se teh dejavnosti udeležujejo so ponvadi tudi udeleženci oratorija.
  2. Poleg poletnega oratorija imamo še adventni in velikonočni oratorij. Oratorij ima velik pomen za celotno župnijo, sploh za otroke.
  3. Kot ena izmed mestnih župnij imamo kar skupni oratorij še s preostalimi tremi. Dodatno pa smo letos prvič pripravili enodnevni oratorij, oratorijski dan. Poleg tega pa vsako leto potekajo različne delavnice za šolarje.
  4. Oratorij ima pomembno mesto pri mladih, ker je to en velik projekt na katerega se pripravlja celo leto. Z njim so zelo zadovoljni, ker združuje in povezuje mlade. Skozi leto se srečujemo enkrat mesečno. Lansko leto nismo organizirali nič drugega poleg oratorija, letos pa načrtujemo tudi kakšen oratorijski dan čez leto.
  5. oratorij je na prvem mestu
  6. Oratorij ima zelo pomembno mesto, saj v majhni in neravnopreveč aktivni župniji nudi razlog za srečevanje; nenavsezadnje je iz njega zrasla tudi mladinska skupina. Zelo zadovoljni! Srečujemo se nekajkrat, zadnja dva meseca pred oratorijem. Prej pa mogoče enkrat, dvakrat. Skoraj ista ekipa pa se udeležuje mladinskih srečanj(=verouka), ki pa poteka enkrat mesečno. Letos bomo imeli izdelavo animatoskih adventnih venčkov :) Sicer pa v župniji deluje tudi pevski zbor, kjer je tudi nekaj mladih...